Amokens kennel


Foto Eivor Rasehorn

Jag som har Amokens kennel heter Anne Lundin.

Mitt hem är ett torp mellan Herrljunga och Vårgårda i Västra Götaland. Under större delen av terminerna bor jag i Norrköping där jag utbildar kommunens personal i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. När jag har lite luckor i det uppdraget arbetar jag på andra orter runtom i Sverige.

Jag har varit intresserad av djur, och framför allt hundar, i hela mitt liv. Som barn hade vi hund i familjen medan jag, personligen, fick nöja mig med mindre djur som marsvin, hamstrar och kaniner. När jag var 15 år skaffade jag min första egna hund, en schäfer.

Jag har haft blandraser, schäfer, långhårig collie, hovawart och nu har jag en labrador och en broholmer.

Första gången jag stötte på rasen broholmer var 2008, i en bok om hundraser, och jag blev genast intresserad. När Broholmerföreningen bildades 2009 var jag den första att bli medlem. De närmaste åren efter det deltog jag i några gåturer och blev mer och mer övertygad om att det var en broholmer jag skulle ha som nästa hund.

2012 besökte jag den stora, årliga broholmerskuen (inofficiell utställning) vid Broholm Gods i Danmark och jag har varit där varje år sedan dess. På skuen deltar mellan 150 och 200 hundar.

I december 2014 hämtade jag äntligen Landkildens Röja i Odense i Danmark. Jag hann precis ta in henne i Sverige innan de nya reglerna, gällande import av valp, trädde i kraft.

Förutom dagliga långpromenader ägnar vi oss åt nosarbete. Röja är svensk viltspårschampion och vi tränar också personspår och nose work. Röja är, som många andra broholmer, fantastiskt duktig på nosarbete och hon arbetar lugnt och metodiskt.

Röja är också svensk samt norsk utställningschampion.

En gång i veckan besöker vi en fysioterapeut där Röja, bland annat, går i treadmill för att bygga muskler och förebygga skador.

Jag har, under 2016-2017 genomgått SKK:s uppfödarutbildning. Det, i kombination med mitt uppdrag som vice ordförande i Broholmerföreningen, har gjort mig intresserad av avel av broholmer. Det föds oerhört få broholmer i Sverige och de flesta av de hundar som finns i landet är importer, främst från Danmark och Norge.

I och med de nya reglerna för införsel av valpar från andra länder är det inte längre möjligt att få dispens för att importera hundar utan rabiesvaccination (undantaget import från Norge). Det innebär att man måste hitta en uppfödare som är villig att behålla valpen till den är minst 15 veckor innan man kan hämta den.

Det ställs, förhållandevis, höga krav för att en broholmer ska bli avelsgodkänd enligt Broholmerföreningen. En utmaning i framtiden är att öka antalet hundar som används i avel utan att ge avkall på kvalitet.

Röja är en väldigt väl fungerande hund i vardagen. Hon är SE VCH vilket innebär att hon inte reagerar negativt på skott i den situationen. På MH och BPH uppvisar hon dock en hel del rädsla för ljud.

Jag kommer därför lägga stor vikt vid att kommande avelspartner är helt stabil när det gäller den biten.

Den första kullen på Amokens kennel föddes 21 maj. Det blev 3 hanar och 2 tikar. Kvar på kenneln stannar Amokens Stoja.